“We moeten samen structureel een beetje beter opletten”, aldus Frans Alting, directeur SBE. Hij opende de dag met een briefing en uitleg over de doelen van een gezamenlijke schouw in het havengebied. “Het gesprek over veiligheid is niet zo vanzelfsprekend, terwijl we hierover eigenlijk constant in gesprek moeten zijn.” Om de interdisciplinaire samenwerking, het gesprek hierover met elkaar en het KVO-traject een vliegende start te geven, had SBE een schouw georganiseerd in de Eemshaven: een fysieke inspectie van het havengebied op veiligheidsrisico’s.
Zorgvuldig kijken
Voor de schouw had SBE verschillende publieke- en private organisaties uitgenodigd, waaronder provincie Groningen, gemeente Het Hogeland, Groningen Seaports, Holland Malt, BUSS, Wijnne Barends, NHL Stenden, Veiligheidsregio Groningen, Marechaussee, Politie, Brandweer en Douane. Ook het programma Externe Veiligheid Oosterhorn was vertegenwoordigd. De focus lag vooral op preventie: hoe leren we zorgvuldig te kijken, zodat we al vroegtijdig kunnen zien waar risico’s dreigen en waar actie ondernomen moet worden, om de veiligheid te bevorderen en te waarborgen.
Publiek en privaat
De schouw werd uitgevoerd in twee gebieden – de Westlob en de Oostlob van de Eemshaven - door vier verschillende groepen. De betrokken publieke en private organisaties vormden drie groepjes, die zich op de westkant van het gebied richtten. De vierde groep bestond uit eerste- en tweedejaarsstudenten van de opleiding Integrale Veiligheidskunde van NHL-Stenden. Zij richtten zich op de oostzijde van het havengebied. “Zo krijgen we een waardevolle, frisse blik van buitenaf”, verklaarde Alting hun betrokkenheid.
Bustour
Terwijl de ene groep al aan het schouwen was, kregen de studenten eerst nog een bustour door de Eemshaven, onder leiding van Ian Hartman (SBE). Tijdens deze tour werden de studenten bijgepraat over de historie van de haven en over de verschillende bedrijven die er nu gevestigd zijn. Na deze informatieve inleiding waren de studenten klaar om te beginnen aan hun schouw.
Sociale veiligheid
Voor NHL Stenden was dit de eerste schouw in samenwerking met SBE. Die kende dan ook nog wel wat kinderziektes, qua planning en locaties. Desalniettemin kon docent-onderzoeker Kenny Dumont al snel een aantal punten aankaarten met betrekking tot de sociale veiligheid. “Er hangen maar twee camera’s, gericht op het eigen terrein en er is niet veel verlichting, als die al werkt. Aan de overkant kan men dus ongezien drugsafval dumpen in de bossen”, waarschuwt Dumont.
Verschillend kijken
Kijken naar een bepaalde omgeving is deels een kwestie van kennis en ervaring en deels een kwestie van nieuwsgierig zijn en goed opletten. Aangezien het een interdisciplinaire schouw was, viel op hoe verschillend de diverse deelnemers naar hetzelfde hadden gekeken. Wat voor de een heel normaal is, riep bij de ander allerlei vragen op. Meer ogen zien ook veel meer, wat het belang van het samen schouwen alleen maar onderstreept. De schouw leverde waardevolle informatie op, onder andere over verkeersveiligheid, verlichting, vervuiling, toegangsbewaking en de risico’s op criminaliteit en ondermijning.
Nacht- en/of cyberschouw
De ochtend werd afgesloten met een gezamenlijke lunch en een fotomoment, waarin een groot aantal betrokken organisaties hun intentie tot samenwerken liet zien door hun organisatielogo op een groot bord te plakken. De resultaten van beide schouwen worden samengevoegd tot één rapport, die later nog zal worden aangevuld met een nachtschouw en mogelijk een cyberschouw.
Safety Day
Na dit praktische ochtendprogramma in de Eemshaven ging de Veiligheidsdag verder op het Chemie Park Delfzijl. Daar hadden twaalf bedrijven informatiestands opgebouwd in een grote festivaltent op het terrein van Nobian/Nouryon. Het ging om stands van de bedrijven Altrad, Brand, Delamine, Falck, Intersafe, Nobian, Nouryon, Renewi, Reym, Stork, Teijin Aramid en Wagenborg Nedlift. Bezoekers konden vrij deelnemen aan allerlei praktische demonstraties, onder het genot van een hapje en een drankje. “Het gaat bij veiligheid vooral om gedrag!”, aldus Nobian site director Robert Jan Poppen. “We hebben voldoende procedures en regels, maar het naleven daarvan is lastig. Niet alles is in procedures te vatten.” Dankzij een prima opkomst en uitstekende weersomstandigheden werd het een zeer geslaagde Veiligheidsdag. Volgend jaar weer!