Terugblik themabijeenkomst: Ondermijning

2023-07-06 11:30:00
Geplaatst op 6 juli 2023

Op donderdag 29 juni vond de Themabijeenkomst: Ondermijning plaats in het Muzéeaquarium in Delfzijl. Anne Verbeeck van RedZebra Group, Arnout de Vries van onderzoeksorganisatie TNO en Rahim Sahin, Teamchef Politie Ommeland-Noord spraken tijdens deze bijeenkomst van Externe Veiligheid Oosterhorn over de relevantie en het gevaar van ondermijning in de regio.

Actueel thema
Anne Verbeeck, strategisch adviseur en partner van Redzebra Group trapte de bijeenkomst af met het benadrukken van de relevantie van het thema ondermijning. Volgens haar hebben de samenwerkende organisaties van Externe Veiligheid Oosterhorn een verplichting om verder te kijken dan bestaande wet- en regelgeving om ondermijning tegen te gaan.


'Waar je kijkt zie je dingen, waar je niet kijkt zie je niks'
Na de introductie van Anne Verbeeck volgde Arnout de Vries, senior consultant en wetenschapper bij TNO, met een uiteenzetting over een onderzoek dat is gedaan door TNO naar ondermijning. Uit dit onderzoek is gebleken dat ondermijning relevant is op alle gebieden en bij zowel publieke als private organisaties speelt. Ondermijning is iets wat er gemakkelijk insluipt volgens hem. Het is iets wat bewust maar óók onbewust in stand wordt gehouden door facilitators, bedrijven en overheidsinstanties. De wet- en regelgeving loopt altijd achter op het gebied van het aanpakken van dit probleem. Daarom is het volgens hem juist belangrijk om altijd kritisch naar de eigen organisatie te kijken om uit te zoeken hoe je zelf ondermijning kan voorkomen.


Laat vreemde ogen naar je organisatie kijken
Rahim Sahin kwam met een reactie op het betoog van Arnout de Vries. Volgens hem is bewustwording ten behoeve van ondermijning uiterst belangrijk. Veel verschijningsvormen liggen in het publieke domein, zoals drugsproblematiek en smokkel, maar ondermijning is breder. ‘Besef, we leven in een fijn land met ondernemersgeest, logistiek liggen we goed en criminelen weten dit ook. Wees dus op je hoede en ga er niet vanuit dat “het niet bij ons gebeurt”’, aldus Sahin. Volgens hem is het verstandig dat je als organisatie eens vreemde ogen naar je onderneming laat kijken met het oog op ondermijning. Zo wordt het mogelijk om het te gaan herkennen.

Paneldiscussie
Tijdens de bijeenkomst voerden alle aanwezigen een interessante paneldiscussie in ‘Lagerhuis’ setting. Tijdens deze discussie kwam naar voren dat er behoefte is aan een algemene taal, waarmee ondernemers ondermijning kunnen herkennen.