Terugblik Kennissessie Veiligheid Oosterhorn

2018-07-10 15:49:00
Geplaatst op 10 juli 2018

“Cybercriminaliteit grootste bedreiging van dit moment”

Kennissessie Veiligheid Oosterhorn biedt nieuwe inzichten en hulpmiddelen

“Ik ben deze maand al twee keer gebeld door een Engels sprekende man. Er was iets mis met mijn Microsoft account,” aldus één van de deelnemers. De rest van de aanwezigen in koor: “Gelijk ophangen!” Tijdens de recente Kennissessie ‘Terrorisme, Cybercrime & Security’ in het gemeentehuis Delfzijl luisterden enkele tientallen deelnemers naar presentaties van de Politie en de AIVD. Daarna ging men met elkaar in gesprek over deze actuele thema’s.

Natuurlijk gaat cybercriminaliteit veel verder dan een verdacht telefoontje uit het buitenland, maar het is wel één van de manieren waarop criminelen proberen binnen te dringen in organisaties. Maarten Post, expert Zeehavens Politie Noord-Nederland: “Cybercriminaliteit gaat steeds verder en wordt steeds sneller en geraffineerder. Denk maar eens aan de cyberaanval op containerterminals in de Rotterdamse haven, in juni 2017. Die had meteen een hele grote impact en veroorzaakte enorme financiële schade.” Hoewel een incident in Rotterdam misschien ver weg lijkt, kan zoiets natuurlijk ook in Delfzijl gebeuren. Naast financiële en materiële schade, kan het gevaar en letsel aanrichten, zeker als er – zoals hier – chemische stoffen in het spel zijn.

    

Checklist Cybersecurity
Dankzij de constante goederenstromen zijn havens altijd al aantrekkelijk geweest voor diverse soorten criminelen. “Je ziet de laatste tijd de criminaliteit verschuiven, van de fysieke wereld naar de digitale wereld. Uiteraard zijn die twee werelden zeer met elkaar verweven,” aldus Post. Het beveiligen van zeehavens wordt mede hierdoor steeds complexer. Organisaties vragen zich af: ‘waar moet ik op letten en hoe kan ik een cyberaanval voorkomen?’ Hoewel men in het algemeen denkt de beveiliging goed op orde te hebben, moet er absoluut nog een tandje bij, aldus Post. Na afloop van de Kennissessie kregen de deelnemers een Checklist Cybersecurity mee, waarmee ze zelf een eerste test kunnen uitvoeren.

Aangifte doen
Maar wat, als het toch misgaat? Of als je rare mailtjes of telefoontjes ontvangt? Wat moet je doen? Wat kun je doen? Veel mensen laten het erbij zitten. Post: “Wij adviseren mensen en organisaties om absoluut aangifte te doen! Vaak kunnen we niet zo veel met slechts één melding. Maar komen er meerdere meldingen binnen van vergelijkbare situaties, dan kunnen we er al veel meer mee. Melden heeft dus zeker zin!”

AIVD
De tweede spreker – van de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) – ging nog een stap verder: zij stelde dat digitale aanvallen een van de grootste bedreigingen van dit moment zijn voor de nationale veiligheid. Spionage is er al sinds jaar en dag, maar de cybercomponent is vrij nieuw. Om de weerbaarheid te vergroten tegen dit soort aanvallen hebben zowel bedrijven zelf als de overheid een verantwoordelijkheid en moeten we samenwerken. De AIVD wil bij bedrijven in de vitale sectoren van Nederland de bewustwording op het gebied van cyberdreiging verhogen. Naar aanleiding van deze Kennissessie mogen organisaties contact opnemen met de AIVD, bood zij aan, voor informatie over cybervraagstukken en om de beveiliging eens onder de loep te nemen. Hiervoor kunt u de AIVD bellen op 070-3204400. De accountmanager voor Noord Nederland neemt dan contact met u op.

Veel geleerd
Franz Lenselink, programmacoördinator Veiligheid Oosterhorn kijkt tevreden terug op de Kennissessie: “Het was een mooi gemêleerd gezelschap, met deelnemers zowel van de overheid als van het bedrijfsleven. Ik denk dat we vandaag veel geleerd hebben. Zo hebben de AIVD en de Politie heel duidelijk de kwetsbaarheid van bedrijven laten zien, zowel aan de menselijke kant als aan de systeemkant. Na vandaag ben ik me er nog meer van bewust, dat je niet alles kunt beveiligen, maar dat je in ieder geval je kroonjuwelen moet beveiligen.”

Wordt vervolgd
Deze kennissessie was de tweede van dit jaar. Hebt u ‘m gemist? Dan zijn er herkansingen. Er volgen dit jaar nog twee kennissessies. Ook dan worden onderwerpen behandeld binnen het domein van de veiligheid en de actualiteit. Medewerkers van alle aangesloten leden en partners in het programma Veiligheid Oosterhorn zijn van harte welkom. Houd uw mailbox in de gaten!